Éttermi kosarak, 2023 első félévének pénzforgalmi körképe

Bár a nyári szezon még javában tart, sokan közületek ilyenkor is azon töri a fejét, hogyan tehetné még hatékonyabbá a vendéglátó helyét. Rendszeresen felmerülő kérdések, hogy bajlódjunk-e utalványokkal esetleg futárokkal, mennyi az annyi, amit a készpénzforgalomtól elvárhatunk és hogyan szervezzük a hosszútávú kifizetéseket ahhoz, hogy ne kelljen nap mint nap a bankba rohangálni pénzt le- vagy akár feltenni. Egy kis matekozásra invitálunk most benneteket, az év első felét elhagyva, némi statisztikával szeretnénk segíteni abban, hogy könnyebben elhelyezhessétek boltotokat a koordinátarendszeren.

Étterme válogatja persze, de a képlet szépen olvasható, vannak megkerülhetetlen tendenciák a 2023-as vendéglátásban. A következtetéseket mindenki maga vonja majd le, a következő írásban csak támpontokat mutatunk be.

Több mint 168.000 rendelést vettünk górcső alá, kielemeztük őket és persze az általuk generált közel 1 milliárd forintos forgalmat is.

Na de a konkrétumok:

2023 első félév statisztikái

A 2023-as év első felében a vizsgált rendelések átlagos kosárértéke: 5650 forint.

Az összbevételt figyelembe véve, a forgalom 64,3%-a kiszállításként lett értékesítve.

A pandémia felélénkített nekünk egy olyan rendszert, amiben pár érintéssel otthonunk vagy irodánk kényelmében tudhatjuk ételünket. Mivel a fókuszcsoport több mint fele még a Covid előtt nyílt és kevesebb mint egyharmada működik csupán kiszállítósként, demonstratív adatnak nevezhetjük ezt a közel kétharmadot.

A házhozszállítások aránya, a következőképpen alakult:

  • Éttermek saját rendszerén keresztüli kiszállítás 44,6%
  • Wolt és Foodora 49,1 % (30%-70% arányban)
  • Éhenhalok és Falatozz 6,2 % (35%-65% arányban)

A haszonkulcs nyilván nem egyezik meg a külsős kiszállító cégek és a saját futárjaink produktuma esetében, de szépen látszik, hogy melyik, milyen potenciállal kecsegtet, persze itt a marketingértéket sem szabad szem elől téveszteni bizonyos cégek esetében.

A százalékok mellett, kiszámoltuk az egyes kiszállítások átlagos kosárértékét is, ami viszont nem mutatott szignifikáns különbségeket:

  • Éhenhalok: 4550 Ft
  • Falatozz: 5151 Ft
  • Wolt: 5728 Ft
  • Foodora: 6006 Ft
  • Saját rendszeren keresztüli: 6051 Ft

Természetesen a kosárérték mellett az sem elhanyagolható, hogy ezek az összegek milyen formában kerülnek birtokunkba.

A kiszállítások fizetési módjai ezt mutatták:

  • Bankkártyával 49,2% (ebből 73,8% online átutalással, 26,2% mobilterminálon keresztül)
  • Készpénzzel 34,8%
  • Utalvánnyal vagy szépkártyával 15,9% fizetett.

A helyben fogyasztás 35,7%-a szintén érdekes kérdés, ezekből:

  • Bankkártyával 50,1%
  • Utalvánnyal vagy szépkártyával 3,8%
  • Készpénzzel 45,9% fizetett.

Azok a bizonyos csörgő és zörgő forintok, azaz a készpénz, amiknek még pár éve a rutinosabbak is nagy jelentőséget tulajdonítottak, mára talán üzemeltetői szemmel is leértékelődtek, hiszen a legtöbb beszállítót és alkalmazottat is már átutalással fizetünk ki.

A teljes képet nézve, az összbevételnek, csupán 38,8%-a volt a készpénzforgalom!

Elemzésünk mindösszesen egy szelet a teljes magyar vendéglátásból, viszont alanyokként volt szerencsénk arányosan hozzáférni, a csupán kiszállítással (26,56%), csak beülős vendégeket fogadó (39%) és a vegyes rendszert működtető (34,44%) éttermek statisztikáihoz is, tehát ha reprezentatívnak nem is nevezhetjük, mindenképpen valós képet mutat a mai magyar vendéglátó egységek működéséről.

Mindenkinek sikeres vendéglátást és jó matekozást kívánunk!

Tetszett a cikk és hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel is!
Facebook
Twitter
Linkedin

Szükséged van egy profi szoftverre?

Az Orsys éttermi szoftvert pont az olyan vendéglátósoknak találtuk ki mint amilyen Te is vagy!

  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Egyszerű a kezelése és könnyű betanulni,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Minden méretben profi megoldásokat nyújt,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Időt és energiát spórol meg neked és munkatársaidnak.

Próbáld ki kötelezettségek nélkül és kérd ingyenes bemutatónk.

Kérem az ingyenes demót
Érdekel a vendéglátás?

Add meg az e-mail címed és értesülj elsőként a legfrissebb hírekről, fontos eseményekről és hasznos tudásokról.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Kapcsolódó bejegyzések
Hasonló tartamak