Miért szeretik a vásárlók a rövidebb étlapokat?

Első hallásra talán paradoxnak tűnhet az a megállapítás, hogy a vendégek a rövid étlapokat jobban szeretik. Az étteremtulajdonosok hajlamosak azt gondolni, hogy a többoldalas étlapok gazdag választéka jobban meghozza a vendég étvágyát, ám a tapasztalatok éppen ennek az ellenkezőjét mutatják. Egyes esetekben valóban működhet a hatalmas kínálat, de a rövidebb menük több bevételt generálnak és hatékonyabbá teszik az éttermek működését! Cikkünkből megtudhatod, hogyan fokozhatod a vendégek elégedettségét és milyen pozitív hatást érhetsz el azáltal, hogy csökkented az étlapon szereplő fogások mennyiségét!

Megkönnyíti a döntéshozatalt

Tudtad, hogy a vendégek többsége, nehezen dönt arról, hogy mit válasszon az éttermek étlapjáról? A bőséges kínálat teljesen összezavarhatja a vendégeket és jelentősen megnehezíti az ételválasztást. A túl sok elemből álló, már-már füzetre hajazó étlap miatt úgy érezhetik, hogy nem hozhatnak jó döntést, sőt akár rendelés után is elbizonytalanodhatnak a saját ételválasztásukban. A vendég frusztrációjának megelőzése és a kezelhető döntési folyamat gyorsítása érdekében tehát érdemesebb rövidebb menüsort kínálni a betérő vendégek számára. Fókuszálj azokra az ételekre, melyeket vendégeid a leginkább kedvelnek és számodra is jövedelmezőek. Az Orsys Éttermi Szoftver statisztikai moduljával néhány kattintással kiderítheted, hogy melyek a legkelendőbb ételek az étlapodon, melyek hozzák a legtöbb pénzt a konyhára, és melyek azok, melyek nem termelnek profitot számodra.

Ügyfélbarát

Az étterembe betérő vendégek rendszerint nem szeretik hosszú, több oldalas étlapok tanulmányozásával tölteni az idejüket, különösen akkor, ha csak egy gyors ebédre szaladtak le az irodából vagy fontos üzleti partnerrel költenek el egy vacsorát. Egy 8-10 oldalas menüsor átláthatatlannak tűnhet számukra, és nem akarják a véget nem érő ételsor olvasgatásával tölteni az időt. A vendégek hamar beleunnak a lapozgatásba, keresgélésbe, néha még a rendeléstől is elmehet a kedvük. Az üzleti ebédekhez célszerű egylapos, az aznapi menüt tartalmazó ételsort átadni a vendégnek.

Azonosíthatóvá tesz

Az étterem profiljához illeszkedő ételeket tartalmazó menü segít abban, hogy vendégeid megfelelően pozícionálják és könnyebben beazonosítsák az éttermed. A szűkebb menü tehát segít az éttermed koncepciójának határozott definiálásában, hozzájárul a vendégek elégedettségéhez, hiszen pontosan azt kapják, amire vágytak. Az ételeknek tükröznie kell az étterem konyháját és azt az elképzelést, amely mentén a saját helyedet képzeled el a piacon. Ha például éttermed indiai ételspecialitásokat kínál a vendégeknek, akkor az étlapon szükségtelen rántott húst vagy marhapörköltet tartanod. A felesleges menüelemek eltávolítása segít abban, hogy átgondold az éttermed kínálatát és azokra az ételekre helyezd a hangsúlyt, amelyek a legfontosabbak számodra! Ha bizonytalan vagy abban, hogy mely ételek pörögnek a leginkább az éttermedben, használd az Orsys Éttermi Szoftver statisztikai modulját, hogy pontos adatokat kaphass éttermi kínálatod legszerethetőbb fogásairól!

Gyorsabb kiszolgálás

Nem árulunk el nagy titkot, amikor azt mondjuk, hogy a vendégek nem szeretnek sokáig várni a rendelésükre. A hosszú perceken át lapozgatható étlapok rengeteg különféle ételt kínálnak. Minél több elem található a menüben, annál kaotikusabb és lassabb lesz a konyha működése. A szakácsok sokkal túlterheltebbek azokban az éttermekben, ahol tízes nagyságrendben szerepelnek az ételek a kínálatban. A sokféle étel elkészítése nemcsak lassítja a folyamatot, de megnöveli a hibalehetőségeket is. A hatékonyan működő éttermekben a menüsort optimalizálják a tároló-, előkészítő- és főzőkapacitásra, így a legforgalmasabb órákban sem úszhat be a konyha.

Felkészült személyzet

A hosszú menüsorral rendelkező éttermekben a teljes személyzet leterhelt. A séfnek megszámlálhatatlan receptet kell észben tartania, sokukat csak igen ritkán kell elkészítenie, emiatt egyik ételt sem tudja tökélyre fejleszteni. A felszolgálóknak is nehezebb dolga van, ha 100 ételről kell beszélnie a vendégekkel, és segíteni kell a döntéshozatalban. Mielőtt azt gondolnád, hogy egy jól megszerkesztett, informatív étlap elegendő lesz ahhoz, hogy a vendég kiválaszthassa a megfelelő ételt, beszélj az alkalmazottaiddal a tapasztalataikról. Lehet bármilyen részletes is az étlapod, a vendégeknek mindig lesz kérdésük a pincérekhez az elkészítés módjával, az összetevőkkel és allergénekkel kapcsolatban. Ha az étlapod rövid, akkor a munkatársaid is felkészültebben állhatnak a vendéggel szemben, megbízhatóbb válaszokat adhatnak az ételekről és valós segítséget nyújthatnak az étel kiválasztásához. Ne feledd, minél gyorsabban választ a vendég, annál nagyobb lesz az asztalaid forgalma is!

Egyszerűbb konyhai műveletek

A kis étlappal rendelkező éttermek konyhái úgy működnek, mint egy jól olajozott gépezet! A kisebb kínálat miatt minden folyamat lerövidül, egészen a rendeléstől, az elkészítésen át a kiszolgálásig. Az étterem kapacitásaihoz igazított menü lehetővé teszi, hogy az erőforrásokat a lehető legjobban használhasd ki, minden fogás egyszerre és kifogástalan minőségben kerülhessen az asztalokra. A több fős társaságokat kifejezetten zavarja, ha a különféle ételek nem egyszerre kerülnek az asztalra, vagy ha egyikük hidegen kapja az ételt, míg a másikuk amiatt nem tud hozzálátni, mert túl forrón kapta az ételt.

Testre szabható ételek

Az egyszerű menük egyik előnye, hogy több vásárló igényeit elégítheted ki anélkül, hogy többféle ételt kínálnál. Hogy hogyan? Az ételek variálhatóságával! Példaként a népszerű cézársalátát említenénk, melyet elég egyszer feltüntetned az étlapon, de különféle feltétekkel kínálható: csirkemellel, rákkal, tofuval stb. Az alapételed azonos, a különféle feltétek révén pedig pillanatok alatt a vendég ízlésére szabható. A menüt bármikor újragondolhatod, kiegészítheted szezonális összetevőkkel vagy speciális diétáknak megfelelő alapanyagokkal, így a menüsor számodra is nagyobb szabadságot kínálhat.

Garantálható minőség

A jó konyha ismérve, ha egy adott étel mindig azonos minőségben és mennyiségben kerül a vendég asztalára. Az emberek szeretik a kiszámíthatóságot, és ha elégedettek voltak a gulyásleveseddel, akkor legközelebb, amikor visszatérnek, ugyanarra az ízélményre vágynak. Ha a séfed a leterheltség miatt kapkod, akkor nem fogja tudni biztosítani a vendég által elvárt színvonalat. A törzsvendég a legjobb vendég, hangzik a bölcsesség. Visszatérő vendégeket könnyen szerezhetsz egy-egy jól sikerült étellel, ha tartod a színvonalat, akkor törzsvendéggé válnak, de egy elrontott fogás is elég ahhoz, hogy örökre elveszítsd őket!

Különlegessé tesz

A hosszú éttermi menük sosem fogják az sugallni vendégeknek, hogy különleges és csúcsminőségű ételek kaphatók. A rövid étlapok nem szegényességről árulkodnak, hanem éppen az ellenkezőjéről, az ízek gazdagságáról! Az egylapos menü azt üzeni, hogy minden hatalmas gondossággal és kiváló alapanyagokból készül. Az éttermed nem egy gyári futószalag, hanem a tökélyre fejlesztett ételspecialitások forrása, az igényes vendégek pedig pont erre vágynak! A rövid étlapok azt az érzetet keltik a vevőkben, hogy minden maximális odafigyeléssel, ellenőrzött minőségben és mindig frissen készül!

Csökkent élelmiszer-pazarlás

A kis menü egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy segít csökkenteni az ételpazarlást. Ha kevesebb étel van az étlapon, sokkal egyszerűbbé válik a raktárkezelés, könnyebb nyomon követni az aktuális készletet, és kevesebb összetevőt kell rendelned. Az alapanyagfajták limitáltsága miatt elkerülhető a túlrendelés, a beragadt, romlandó alapanyag és az ételek kidobása. A rövid menüsor lehetővé teszi, hogy mindig friss alapanyagokból dolgozz, kevesebb zöldséget és húst kelljen fagyasztva tárolnod. A rövid menüvel dolgozó éttermek fenntarthatóbbak és környezettudatosabbak, ami egyre fontosabb szempont az étterem kiválasztásakor a vendégek számára.

Költséghatékony

A hatékony menütervezés csökkenti a kiadásokat, és olyan költséghatékony konyhát eredményez, amely igen kevés összetevő segítségével komplett fogásokat kínál. Ha kevesebb fajta alapanyagot kell beszerezned, akkor jó eséllyel kevesebb beszállítóval kell együtt dolgoznod, és könnyebben kézben tudod tartani a beszerzést. Mivel nincs 100-féle étel az étlapon, ezért egy-egy alapanyagból nagyobb mennyiséget rendelhetsz, ami szintén kedvezményekkel csökkenti a számlád végösszegét. A pandémia kitörése óta sok étterem küzd munkaerőhiánnyal és megnövekedett munkaerőköltségekkel. A rövid étlap ebben is a segítségedre lehet. A kevesebb fajta fogás előkészítése és elkészítése kisebb létszámú személyzetet igényel, ezért a bérköltségeken is megtakarítást érhetsz el.

Egyszerűbb online rendelés

A jól átgondolt, rövid menü másik nagy előnye, hogy segítségével leegyszerűsítheted az online rendelés folyamatát. A vendégnek még nehezebb dolga van akkor, ha virtuálisan adja le a rendelését, hiszen nem fordulhat tanácsért a felszolgálókhoz, nem lapozgathatja kényelmesen az étlapot. Az online rendeléseknél még fontosabb, hogy limitált menüsorral találkozzon az érdeklődő. Ne feledd, sok esetben kis képernyőről, mobilról böngészik az étlapodat, a navigálás és a választás ezáltal nehezített pályán történik. Az online étlapról nyugodtan távolítsd el azokat az ételeket, melyek nehezen csomagolhatók, kevesebb megrendelés érkezik rájuk, így biztosan csak a legjövedelmezőbb és legnépszerűbb ételek közül válogathatnak a vásárlóid.

Szezonális étlap

A kis étlappal rendelkező éttermek bátrabban kísérletezhetnek szezonális ételek és limitált ajánlatok bevezetésével anélkül, hogy a hagyományos étlapjukat feledésbe sodornák. A rövid menü lehetőséget biztosít arra, hogy gyakrabban variáld a fogásokat és új ízeket vigyél fel a kínálatodba, amiket siker esetén akár állandó elemként is megtarthatsz. Olvasd el a limitált ajánlatok forgalomnövelő erejéről szóló cikkünket, melyben választ kaphatsz arra, hogy hogyan generálhatsz több milliós forgalmat éttermed számára, és miként változtathatod a menüt a legkifizetődőbb módon!

A rövid étlappal rendelkező éttermek az egyszerűség és megbízható minőség mellett tették le a voksukat, és ez jelentheti a fenntarthatóságuk és a sikerük kulcsát. A jól átgondolt, éttermi profilba illeszkedő menüsor lehetőséget teremt arra, hogy kitűnj az éttermek közül, olajozottabban működjön a konyhád és munkatársaid a lehető legnagyobb szakértelem mellett, valódi értéket kínálhassanak a hozzád betérő vendégek számára. Itt az ideje, hogy Te is újragondold az éttermed működését és megtervezd a tökéletes étlapot! Az Orsys Éttermi Szoftver statisztikákkal és nélkülözhetetlen adatokkal könnyíti meg a döntéshozók helyzetét, katalizálja a fejlődési folyamatokat, hogy a legtöbbet hozhasd ki az éttermedből!

Did you like the article and find it useful? Share it with your friends too!
Facebook
Twitter
Linkedin

Do you need professional software?

The Orsys restaurant software was invented just for caterers like you!

  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    It is simple to use and easy to learn.
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    It provides professional solutions of all sizes,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    It saves time and energy for you and your colleagues.

Try it without obligation and ask for our free demo.

Get a free demo
Are you interested in catering?

Enter your e-mail address and be the first to receive the latest news, important events and useful knowledge.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Related posts
Hasonló tartamak